Οδηγίες Διατροφής για Γαστρεντερίτιδα
Μαρία Ζερβού
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Συγγραφέας
Master Practitioner on Eating Disorders
Master Practitioner on Eating Disorders
Η γαστρεντερίτιδα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει έντονη ενόχληση. Με τις σωστές διατροφικές επιλογές, μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να ανακάμψει πιο γρήγορα.
1. Ενυδάτωση: Προτεραιότητα στις Πρώτες Ώρες
Κατά τις πρώτες ώρες, η ενυδάτωση είναι κλειδί για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης:
- Πίνετε μικρές γουλιές νερού.
- Επιλέξτε χαμομήλι ή διαλύματα ηλεκτρολυτών.
2. Σταδιακή Επανένταξη Στερεών Τροφών
Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, εισάγετε εύπεπτες τροφές στη διατροφή σας:
- Βραστό ρύζι.
- Πατάτες βραστές.
- Μπανάνες.
- Ξερό ψωμί ή φρυγανιές.
3. Τι να Αποφύγετε
Αποφύγετε τροφές που επιβαρύνουν το στομάχι σας:
- Λιπαρά και τηγανητά φαγητά.
- Πικάντικα πιάτα.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Καφεΐνη και αλκοόλ.
4. Επιστροφή στην Κανονικότητα
Καθώς αναρρώνετε, εντάξτε σταδιακά στη διατροφή σας:
- Άπαχο κοτόπουλο.
- Βραστά αυγά.
- Ελαφριές σαλάτες με φρέσκα λαχανικά.
5. Τελικές Συμβουλές
Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες και φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
Καλή ανάρρωση!
Πηγές
- Klein, M. & Evers, M. (2017) ‘Dietary management of gastroenteritis in children’, Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 64(1), pp. 45-50.
- American Gastroenterological Association (2013) ‘Gastroenteritis’, Available at: https://www.gastro.org (Accessed: 26 December 2024).
- Klein, I. (2021) ‘Gastroenteritis: Causes, Symptoms, and Treatment’, Mayo Clinic Proceedings, 96(3), pp. 545-558.
- National Health Service (NHS) (2020) ‘Gastroenteritis’, Available at: https://www.nhs.uk/conditions/gastroenteritis (Accessed: 26 December 2024).