Χρόνος ανάγνωσης:

Οδηγίες Διατροφής για COVID-19

Μαρία Ζερβού
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Συγγραφέας
Master Practitioner on Eating Disorders

Ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως πυρετό, κόπωση, πονόλαιμο ή ακόμα και απώλεια γεύσης και όσφρησης. Η σωστή διατροφή είναι σύμμαχος στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και την ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας. Παρακάτω, σας παρέχουμε βασικές διατροφικές οδηγίες για την περίοδο ανάρρωσης.

1. Ενυδάτωση: Η Βάση της Ανάκαμψης

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά αν υπάρχει πυρετός ή εφίδρωση. Προτιμήστε:

  • Νερό: Καταναλώστε μικρές γουλιές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Ζεστά αφεψήματα: Τσάι με μέλι και λεμόνι που καταπραΰνει το λαιμό.
  • Σούπες και ζωμούς: Ενυδατώνουν και παρέχουν ενέργεια.

2. Θρεπτικές Τροφές για Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, επιλέξτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα:

  • Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C: Πορτοκάλια, ακτινίδια και φράουλες.
  • Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο: Ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια.
  • Πράσινα λαχανικά: Σπανάκι και μπρόκολο για αντιοξειδωτική προστασία.

3. Τροφές για Ανάκτηση Ενέργειας

Η έντονη κόπωση είναι σύνηθες σύμπτωμα. Εστιάστε σε:

  • Σύνθετους υδατάνθρακες: Βρώμη, καστανό ρύζι και ψωμί ολικής.
  • Πηγές πρωτεΐνης: Κοτόπουλο, ψάρι, αυγά και όσπρια.
  • Καλά λιπαρά: Αβοκάντο και ελαιόλαδο.

4. Τι να Αποφύγετε

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση:

  • Επεξεργασμένα τρόφιμα: Με ζάχαρη ή αλάτι.
  • Τηγανητά και λιπαρά πιάτα.
  • Αλκοόλ: Προκαλεί αφυδάτωση.

5. Αντιμετώπιση Απώλειας Γεύσης ή Όσφρησης

Αν δυσκολεύεστε να γευτείτε το φαγητό σας, δοκιμάστε:

  • Μυρωδικά όπως σκόρδο, τζίντζερ, λεμόνι και πιπέρι.

6. Ξεκούραση και Ανάκτηση

Η σωστή διατροφή συνδυάζεται με επαρκή ξεκούραση. Φροντίστε για τη σωματική και ψυχική σας υγεία και, αν τα συμπτώματα επιμένουν, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Πηγές

  1. Calder, P.C. (2020) ‘Nutrition, immunity and COVID-19’, BMJ Nutrition, Prevention & Health, 3(1), pp. 74-92.
  2. Gombart, A.F., Pierre, A., & Maggini, S. (2020) ‘A review of micronutrients and the immune system–working in harmony to reduce the risk of infection’, Nutrients, 12(1), p. 236.
  3. Cunningham-Rundles, S., & Hemilä, H. (2009) ‘Vitamin C and immune function’, Nutrition and Immunity, 7, pp. 45-86.

Μαρία Ζερβού

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.