Οδηγίες Διατροφής για COVID-19

Master Practitioner on Eating Disorders
Ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως πυρετό, κόπωση, πονόλαιμο ή ακόμα και απώλεια γεύσης και όσφρησης. Η σωστή διατροφή είναι σύμμαχος στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και την ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας. Παρακάτω, σας παρέχουμε βασικές διατροφικές οδηγίες για την περίοδο ανάρρωσης.
1. Ενυδάτωση: Η Βάση της Ανάκαμψης
Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά αν υπάρχει πυρετός ή εφίδρωση. Προτιμήστε:
- Νερό: Καταναλώστε μικρές γουλιές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Ζεστά αφεψήματα: Τσάι με μέλι και λεμόνι που καταπραΰνει το λαιμό.
- Σούπες και ζωμούς: Ενυδατώνουν και παρέχουν ενέργεια.
2. Θρεπτικές Τροφές για Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού
Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, επιλέξτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα:
- Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C: Πορτοκάλια, ακτινίδια και φράουλες.
- Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο: Ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια.
- Πράσινα λαχανικά: Σπανάκι και μπρόκολο για αντιοξειδωτική προστασία.
3. Τροφές για Ανάκτηση Ενέργειας
Η έντονη κόπωση είναι σύνηθες σύμπτωμα. Εστιάστε σε:
- Σύνθετους υδατάνθρακες: Βρώμη, καστανό ρύζι και ψωμί ολικής.
- Πηγές πρωτεΐνης: Κοτόπουλο, ψάρι, αυγά και όσπρια.
- Καλά λιπαρά: Αβοκάντο και ελαιόλαδο.
4. Τι να Αποφύγετε
Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση:
- Επεξεργασμένα τρόφιμα: Με ζάχαρη ή αλάτι.
- Τηγανητά και λιπαρά πιάτα.
- Αλκοόλ: Προκαλεί αφυδάτωση.
5. Αντιμετώπιση Απώλειας Γεύσης ή Όσφρησης
Αν δυσκολεύεστε να γευτείτε το φαγητό σας, δοκιμάστε:
- Μυρωδικά όπως σκόρδο, τζίντζερ, λεμόνι και πιπέρι.
6. Ξεκούραση και Ανάκτηση
Η σωστή διατροφή συνδυάζεται με επαρκή ξεκούραση. Φροντίστε για τη σωματική και ψυχική σας υγεία και, αν τα συμπτώματα επιμένουν, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
Πηγές
- Calder, P.C. (2020) ‘Nutrition, immunity and COVID-19’, BMJ Nutrition, Prevention & Health, 3(1), pp. 74-92.
- Gombart, A.F., Pierre, A., & Maggini, S. (2020) ‘A review of micronutrients and the immune system–working in harmony to reduce the risk of infection’, Nutrients, 12(1), p. 236.
- Cunningham-Rundles, S., & Hemilä, H. (2009) ‘Vitamin C and immune function’, Nutrition and Immunity, 7, pp. 45-86.