Σνακ με βρώμη για γεύση και θρέψη
Master Practitioner on Eating Disorders
Αναζητάτε θρεπτικά σνακ για μία απαιτητική καθημερινότητα;
Το μυστικό για μικρούς και μεγάλους είναι ένα: βάλτε ποικιλία συστατικών στα μικρογεύματα που κάνετε μέσα στη μέρα σας, για γεύση, απόλαυση και θρέψη!
Σίγουρα έχετε ακούσει τους συνδυασμούς υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λίπους μέσα από αμυλούχα τρόφιμα, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς αλλά και φρούτα/λαχανικά επίσης. Στο κείμενο αυτό θα σταθούμε στις πηγές υδατανθράκων, συστήνοντάς σας τη βρώμη… από την αρχή.
Το ξέρατε ότι η βρώμη είναι πηγή πληθώρας αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων; Ανάμεσά τους βρίσκονται τα: μαγγάνιο, φώσφορος, μαγνήσιο, βιταμίνη B1 (θειαμίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ) και φολικό
Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες
Βασικό της συστατικό οι υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν και το βασικό καύσιμο στον οργανισμό μας για ενέργεια. Τι είναι όμως αυτό που την ξεχωρίζει; Η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες και συγκεκριμένα στη διαλυτή φυτική ίνα β-γλυκάνη. Βλέπετε, η παρουσία της έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία μας, όπως:
- καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων ολικής και «κακής» χοληστερόλης στον οργανισμό,
- καλύτερη διαχείριση της γλυκόζης και
- αυξημένη ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων στο πεπτικό μας.
Μεγαλύτερος κορεσμός
Άλλο ένα θετικό στοιχείο της παρουσίας των φυτικών ινών στο σνακ σας είναι η αύξηση του κορεσμού που σας προσφέρουν, ειδικά όταν συνδυάσετε κάποιο τρόφιμο με βρώμη μαζί με πρωτεΐνες, όπως το γιαούρτι ή το τυρί. Μεγαλύτερος κορεσμός = περισσότερη διάρκεια μέχρι το επόμενο γεύμα και ενδεχομένως καλύτερος έλεγχος της πείνας μας σε αυτό.
Και τώρα οι επιλογές!
Αναζητήστε σνακ που να περιέχουν βρώμη ώστε να συμπεριλάβετε τα οφέλη της ακόμη και τις στιγμές που βιάζεστε. Ένα παράδειγμα νόστιμο και ταυτόχρονα θρεπτικό που μπορείτε να κουβαλάτε μαζί σας στην τσάντα αποτελούν τα μπισκότα τύπου πτι μπερ με βρώμη, τα οποία σίγουρα καταναλώνονται και σκέτα, αλλά και σε ευφάνταστους συνδυασμούς.
Με μόλις γύρω στις 32 θερμίδες ανά μπισκότο, μπορείτε πλέον να βρείτε στην αγορά τη γεύση που ταιριάζει σε εσάς, για παράδειγμα λεμόνι, μέλι ή και πορτοκάλι με μαύρη σοκολάτα για τους λάτρεις της πιο γλυκιάς επιλογής.
Επιλέξτε ως σνακ κάθε ώρας την αγαπημένη σας γεύση μπισκότου τύπου πτι μπερ με βρώμη (μέλι ή λεμόνι) και συνδυάστε τη με:
- Γιαούρτι κι ένα φρούτο επιλογής
- Γάλα, ξηρούς καρπούς και φρούτα της επιλογής σας τριμμένα για να δημιουργήσετε ένα απολαυστικό smoothie
- Ένα δροσερό –καλοκαιρινό– ζελέ φρούτων
- Τυρί κρέμα και φράουλες, τύπου cheesecake!
Εάν είστε λάτρεις της σοκολάτας, μπορείτε να συνδυάσετε τα πτι μπερ με βρώμη και πορτοκάλι με μαύρη σοκολάτα μαζί με:
- Φυστικοβούτυρο και κομματάκια μπανάνας
- Αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, όπως βερίκοκα
- Με γιαούρτι και φρέσκο χυμό φρούτων της επιλογής σας, τριμμένα, για μία εναλλακτική έκδοση σπιτικού smoothie
- Ταχίνι ολικής άλεσης και σχηματίστε σαντουϊτσάκια
Βάλτε φαντασία και ανάλογα με τη διάθεση και φυσικά τις δυνατότητές σας δημιουργήστε θρεπτικούς συνδυασμούς για απόλαυση!
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Nutritiondata.self.com. 2018. Oats Nutrition Facts & Calories. [online] Available at: https://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5708/2 (Accessed 14 June 2020).
El Khoury, D., Cuda, C., Luhovyy, B.L. and Anderson, G.H., 2011. Beta glucan: health benefits in obesity and metabolic syndrome. Journal of nutrition and metabolism, 2012.
Valeur, J., Puaschitz, N.G., Midtvedt, T. and Berstad, A., 2016. Oatmeal porridge: impact on microflora-associated characteristics in healthy subjects. British Journal of Nutrition, 115(1), pp.62-67.
Whitehead, A., Beck, E.J., Tosh, S. and Wolever, T.M., 2014. Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan: a meta-analysis of randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition, 100(6), pp.1413-1421.
Chen, J. and Raymond, K., 2008. Beta-glucans in the treatment of diabetes and associated cardiovascular risks. Vascular health and risk management, 4(6), p.1265.
Kristensen, M. and Jensen, M.G., 2011. Dietary fibres in the regulation of appetite and food intake. Importance of viscosity. Appetite, 56(1), pp.65-70.