Χρόνος ανάγνωσης:

Πείτε «Ναι» στα ζυμαρικά Ολικής Άλεσης

Μαρία Ζερβού
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Συγγραφέας
Master Practitioner on Eating Disorders

Θα προλάβω την πρώτη σας σκέψη και ολοκληρώνοντας το κείμενο αυτό θα γνωρίζετε πλέον «Γιατί την ολική άλεση!». Πριν όμως φτάσουμε εκεί, πάμε να δούμε τι ακριβώς είναι τα ζυμαρικά ολικής άλεσης;

Ολική Άλεση

Κατά την ολική άλεση του σιταριού, που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή των ζυμαρικών, χρησιμοποιείται ολόκληρος ο καρπός του:

  1. Ο φλοιός: Το εξωτερικό σκληρό περίβλημα του καρπού, που συγκρατεί φυτικές ίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
  2. Το ενδοσπέρμιο: Το μεσαίο στρώμα του σιτηρού που αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες.
  3. Το φύτρο: Το εσωτερικό του καρπού, που περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και φυτική πρωτεΐνη.

Έτσι, δημιουργείται ένα προϊόν με περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, συνδυαστικά με τις φυτικές ίνες για τις οποίες οφείλεται κυρίως ο φλοιός.

Το ξέρατε ότι, μία μερίδα ζυμαρικών ολικής άλεσης καλύπτει το 20-25% των αναγκών μας σε φυτικές ίνες;

Τα καλά των φυτικών ινών τώρα!

Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους

Βλέπετε, η αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών στα τρόφιμα καθυστερούν την πέψη συμβάλλοντας έτσι σε σταδιακή αποδέσμευση της ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, έχοντας ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι πιο εύκολο να διαχειριστούμε την πείνα μας έως το επόμενο γεύμα και να κάνουμε πιο ενσυνείδητες επιλογές.

Ενώ τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν τις ίδιες θερμίδες με τα παραδοσιακά ζυμαρικά, στην ίδια μερίδα η υπεροχή τους σε φυτικές ίνες θα σας χορτάσει περισσότερο!

Μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο των γευμάτων

Ένα στοιχείο που αφορά κυρίως άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Η αυξημένη παρουσία φυτικών ινών στο γεύμα σας συμβάλλουν σε σταδιακή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Ταυτόχρονα, όταν τα ζυμαρικά σας συνοδευτούν από μία πηγή πρωτεΐνης – όπως κρέας ή ψάρι – και λαχανικά τότε μειώνεται ακόμη περισσότερο το γλυκαιμικό φορτίο, βοηθώντας σας να διαχειριστείτε καλύτερα τη μετα-γευματική γλυκόζη.

Βοηθούν στην ομαλή πεπτική λειτουργία, στην αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας και φουσκωμάτων

Αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση ή πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ενώ ορισμένοι τύποι φυτικών ινών αποτελούν τροφή για τα «καλά» βακτήρια του εντέρου που διατηρούν την υγεία του πεπτικού μας.

«Θα με ανταμείψει το ίδιο η γεύση;»

Μία δοκιμή πιστεύω είναι ικανή να σας πείσει! Μέσα από σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής θα βρείτε ζυμαρικά ολικής άλεσης  στα δικά σας γούστα, με υψηλή ποιότητα, εξαιρετική γεύση  και άριστη μαγειρική απόδοση.

Ακολουθείστε τις οδηγίες μαγειρέματος στο πακέτο και βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. Διαλέξτε σπαγγέτι, λιγκουίνι, πέννες, τριβελάκι… προσθέστε την αγαπημένη σας σάλτσα, λαχανικά, κρέας, ψάρι, μυρωδικά! Καλη σας όρεξη!

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Slavin, J., 2003. Why whole grains are protective: biological mechanisms. Proceedings of the Nutrition society62(1), pp.129-134.

Fardet, A., 2010. New hypotheses for the health-protective mechanisms of whole-grain cereals: what is beyond fibre?. Nutrition research reviews23(1), pp.65-134.

Πηγή: https://www.misko.gr/symvoules/peite-nai-sta-zymarika-olikis-alesis/

Μαρία Ζερβού

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.