Ταβέρνα και Διατροφικές Επιλογές
Master Practitioner on Eating Disorders
Τώρα που ξεκίνησα διατροφή, τι μπορώ να επιλέξω στην ταβέρνα;
Αποτελεί μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις τις οποίες δέχομαι στις διαιτολογικές μας συνεδρίες (ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού). Και αυτό γιατί το φαγητό εκτός σπιτιού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής. Ωστόσο, συνήθως, έχει περισσότερες θερμίδες και υποδεέστερο θρεπτικό προφίλ σε σχέση με το σπιτικό.
Άρα, μήπως, είναι καλύτερα να το αποφύγω τώρα που κάνω διατροφή;
Πρωτού απαντήσω στην παραπάνω ερώτηση θα ήθελα να σου ξεκαθαρίσω ότι το πρόγραμμα διατροφής δεν είναι μια διαδικασία που έχει αρχή, μέση και τέλος, όπως ένας αγώνας ποδοσφαίρου. Αντιθέτως, θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με έναν μαραθώνιο, «χωρίς τερματισμό». Και για να περάσω από τις παρομοιώσεις στην πράξη…δεν χρειάζεται να μπεις σε ένα συγκεκριμένο «καλούπι» για να ρυθμίσεις το βάρος σου και μόλις το επιτυχείς να επιστρέψεις στις παλιές διατροφικές σου συμπεριφορές. Συνεπώς, εάν το φαγητό στην ταβέρνα (και όχι μόνο) αποτελεί μέρος του μικρόκοσμού σου τότε δεν πρέπει να το αποφύγεις κατά τη διάρκεια του διατροφικού σου ταξιδιού αλλά να μάθεις να το διαχειρίζεσαι. Αυτό είναι και ο στόχος αυτού του οδηγού! Ας ξεκινήσουμε παρέα λοιπόν παρέα οργώνοντας τη δομή του πιάτου σου…
Πρόσθεσε στο ½ του πιάτου σου τη σαλάτα
Η παρουσία της σαλάτας είναι απαραίτητη καθώς καθιστά το γεύμα σου πλήρες. Ωστόσο, θα σου πρότεινα να προσέξεις τα παρακάτω:
- Ο ρόλος της σαλάτας είναι συνοδευτικός. Για αυτό, απέφυγε τις σαλάτες που έχουν ως βάση τα μακαρόνια ή την πατάτα. Αντιθέτως, φρόντισε να περιέχουν μια ποικιλία λαχανικών, φρέσκων, ψητών ή βραστών.
- Επίλεξε κάποια σαλάτα που περιέχει πηγή πρωτεϊνης, π.χ. ανθότυρο, κατίκι, κοτόπουλο, τόνο, κ.α. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών συνεργατικά με την πρωτεϊνη αυξάνουν τον κορεσμό σου και κατ’ επέκταση είναι ευκολότερο να ελέγξεις την ποσότητα των λαχανικών που θα καταναλώσεις στο κυρίως γεύμα.
- Απέφυγε τις σαλάτες που είναι «φορτωμένες» με πολλά υλικά.
- Αφαίρεσε από τη σαλάτα σου κάποιο υλικό που υπονομεύει το θρεπτικό της προφίλ και αυξάνει το θερμιδικό της περιεχόμενο (π.χ μπέικον).
- Ζήτησε να σου φέρουν το dressing (ή ακόμη και το ελαιόλαδο) ξεχωριστά έτσι ώστε να προσθέσεις εσύ την ποσότητα που επιθυμείς.
Στο επόμενο ¼ πρόσθεσε κάποια πηγή υδατάνθρακα
Επίλεξέ ανάμεσα στις ψητές πατάτες, τις γλυκοπατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα μακαρόνια, το κριθαράκι, το πλιγούρι, κ.α. Όπως παρατηρείς οι επιλογές είναι δεκάδες!
Και στο τελευταίο ¼ πρόσθεσε τον υδατάνθρακα της παρέας
Και στην περίπτωση αυτή μπορείς να βρεθείς ανάμεσα σε πολλές επιλογές όπως το ψητό κοτόπουλο, η μπριζόλα, τα μπιφτέκια, κ.α.
Εάν επισκέπτεσαι συχνά την ταβέρνα, θα ήταν καλύτερο να στραφείς στην επιλογή με τα χαμηλότερα λιπαρά, δηλαδή το ψητό κοτόπουλο. Σε αντίθετη περίπτωση, πες ναι σε οποιοδήποτε άλλο κρέας σου αρέσει.
«Με τα ορεκτικά τι γίνεται;»
Εννοείται ότι έχουν θέση στο πιάτο σου. Ωστόσο, μην πας με την λογική του λίγο απ’ όλα. Και θα μου πεις μα δεν θα δοκιμάσω μια νέα γεύση; Φυσικά και θα δοκιμάσεις, απλά μην πεις ναι σε ένα τρόφιμο απλά και μόνο επειδή βρέθηκε μπροστά σου!
Ιδανικά, επίλεξε 1-2 κομμάτια από τα αγαπημένα σου ορεκτικά ή λίγες τηγανιτές πατάτες.
«Μπορώ να πιώ λίγο κρασάκι;»
Εάν το επιθυμείς εννοείται! Απόλαυσε 1 – 2 ποτήρια από το αγαπημένο σου ποτό.
Φρόντισε να έχεις δίπλα σου το νερό σου έτσι ώστε να μην χρησιμοποιείς το αλκοόλ για να ξεδιψάσεις.
Extra Tips
Μην παραγγείλεις μεγάλες ποσότητες φαγητών
Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες συνηθίζουμε να παραγγέλνουμε αρκετά πιάτα φοβούμενοι ότι «δεν θα φτάσουν» και στο τέλος τα τρώμε όλα, ακόμα και εάν έχουμε σκάσει, γιατί είναι «κρίμα» να πεταχτούν. Πες όχι σε αυτή την – κατά κύριο λόγο «μαμαδίστικη» –τακτική…Ιδανικά, παρήγγειλε αυτά που νομίζεις ότι θα ικανοποιήσουν εσένα και την παρέα σου και στην συνέχεια εάν πεινάτε ακόμη προσθέτεις ορισμένα πιάτα στο τραπέζι.
Ζήτησε να σου φέρουν όλα τα πιάτα μαζί
Με τον τρόπο αυτό, θα έχεις την ευκαιρία να διαμορφώσεις το πιάτο σου (με βάση τη δομή που είπαμε παραπάνω) και να το απολαύσεις συγκροτημένα. Διαφορετικά είναι πιθανό να οδηγηθείς σε ένα «ανεξέλεγκτο» τσιμπολόγημα.
Μόλις ολοκληρώσεις το γεύμα σου, δώσε λίγο χρόνο στο στομάχι σου και αναρωτήσου εάν είσαι καλυμμένος. Στην περίπτωση που συνεχίζεις να πεινάς, πρόσθεσε λίγη ακόμη ποσότητα φαγητού.
Ξεκίνα το γεύμα σου με την σαλάτα
Όπως είπαμε και προηγουμένως, οι φυτικές της ίνες αυξάνουν τον κορεσμό και κατ’ επέκτασιν είναι ευκολότερο να ελέγξεις την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσεις στη συνέχεια.
Απόλαυσε με την καρδιά σου την παρέα και τις στιγμές που περνάτε, αυτά είναι που έχουν σημασία στο τέλος της ημέρας!
Η έξοδος στην ταβέρνα θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί «μέρος της κουλτούρας μας»! Συνεπώς, δεν χρειάζεται να το αποφύγεις αλλά να μάθεις να το διαχειρίζεσαι! Μόνο έτσι θα καταφέρεις να ρυθμίσεις το βάρος σου αλλά και να το διατηρήσεις μακροπρόθεσμα. Προσωπικά, θα ήταν χαρά μου να σε βοηθήσω να διαχειριστείς οποιαδήποτε «διατροφική» πρόκληση!